מתקני מרכז הספורט פועלים ברמת עצימות גבוהה ובאינטנסיביות של 17 שעות ביום במשך שבעה ימי עבודה בשבוע. עומס זה גורם לשחיקה מואצת של המתקנים, ומחייב את חידושם בכל כ- 10 שנים. עבודות חידוש תשתית יסודיות נדרשות פעם בכ- 15 שנה.
1. מרכז הספורט בקרית ספרא
1.1 הקמת הקומה הטכנית
נדרשת על מנת למקם בה את כל מתקני השבחת המים, מסננים וכימיקלים. מתוכננת לקום בצמידות לבריכת השחיה. גודל הקומה כ-160 מ”ר.
1.2 בניית מדרגות כניסה חדשות למרכז ומעלית נגישות
מדרגות מעבר מהכניסה למרכז ועד למפלס העליון של אולם הספורט – תוכננו על-ידי האדריכלית דוריתה גורן. בשלב זה מבוצע תכנון ראשוני, על-מנת להגיע לאומדן כספי, ולאחר השלמתו התכנית תוצג לאישור הנהלת העמותה וועדת הפיתוח.
תכנית הבינוי נדרשת בשל מצבם הפיזי הירוד של המדרגות. רוחבן המוגבל ,70 ס"מ, אשר אינו מאפשר לעלות ולרדת בנוחות בו זמנית. הצורך להעתיק את המדרגות מהשטח שבו מתוכננת להיבנות בריכת השחייה.
מתוכננות להבנות מעמדת הבידוק הביטחוני שבכניסה למתחם ולטפס עד המפלס העליון של אולם הכדורסל בצמידות אליהן מתוכננת להבנות מעלית שתאפשר עמידה בדרישות הנגישות. מדרגות אלו ועבודות הפיתוח הנלוות ישוו למרכז אופי מודרני ומזמין. הקמתן תיעשה במקום המדרגות הישנות שבנויות במקום.
1.3 הקמת בריכת שחיה מים רדודים
בריכת המים הרדודים תיבנה במפלס בריכת השחייה, בהמשך לרציף הבריכה. הצד המערבי יהיה הקיר החיצוני של המעבר מעל אולמות הסקווש. השטח הכלוא באזור זה הנו בגודל של 8.5 מ' רוחב (כולל מדרגות המעבר הנוכחיות), ולאחר הפחתת רציפי הבריכה יוותרו כ- 6 מ' מים. אורך הבריכה יעמוד על 20 מ' וכ-15 מ"ר שטח מים, והיא תבלוט מהקיר החזיתי כ- 2.5 מ'. הקירות הבולטים מעבר לחזית, והקיר שמקביל לקיר באורך של הבריכה ייבנו מזכוכית, כך שהם יהוו אטרקציה ייחודית. המעבר לבריכה זו ייעשה מרציף בריכת השחייה. והיא תהיה מקורה בגג בטון ועם אלמנט של מעקה בטון שממשיך את האלמנט הנוכחי שעל מרפסת הבריכה. הירידה לבריכה עצמה תיעשה באמצעות מדרגות בנויות ברוחב של כ- 1.20 מ'. קיר הבריכה שפונה מזרחה יכלול חלונות שייפתחו בקיץ, כך שתתאפשר הפעלתה כבריכת נופש. הבריכה תפוצל לשתי בריכות, בריכת פעוטות בעומק של עד 45 ס"מ ובגודל 6X2 תשמש לפעילות פעוטות ובריכה שתתפרס על פני שארית השטח תיועד להוראת שחייה.
קומה טכנית – בגודל של כ- 160 מ"ר – נדרשת מטעמים טכניים בטיחותיים ואסתטיים. מבנה המסננים הנוכחי ממוקם בכניסה למרכז הספורט במבנה מיושן ומכוער, ועל כן נדרשת העתקתו מתחת לבריכת המים הרדודים, תוך יצירת צנרת הטענת כימיקלים תת-קרקעית שתוביל ישירות אל מתחם זה.
תכנית זו לא נדונה ואושרה בוועדת הפיתוח של האוניברסיטה. קידום התכנית מחייב את אישורה בוועדת הפיתוח ובהנהלת העמותה ואישורה במוסדות התכנון העירוניים.
מדרגות מעבר מהכניסה למרכז ועד למפלס העליון של אולם הספורט – תוכננו על-ידי האדריכלית דוריתה גורן. בשלב זה מבוצע תכנון ראשוני, על-מנת להגיע לאומדן כספי, ולאחר השלמתו התכנית תוצג לאישור הנהלת העמותה וועדת הפיתוח.
תכנית הבינוי נדרשת בשל מצבם הפיזי הירוד של המדרגות. רוחבן המוגבל ,70 ס"מ, אשר אינו מאפשר לעלות ולרדת בנוחות בו זמנית. הצורך להעתיק את המדרגות מהשטח שבו מתוכננת להיבנות בריכת השחייה.
התכנון האדריכלי בוצע על ידי גב' דוריתה גורן..
1.4 חידוש מגרשי הטניס
מגרשים המסומנים כמספר 5-4 – המגרשים מיושנים מאוד, נבנו לפני למעלה מ- 50 שנה ומצבם מחייב חידוש יסודי, כולל החלפת כל התשתיות. העלות הנדרשת לביצוע עבודות אלו עומדת על כ- 600 אלף ₪. ביצוע העבודות יעשה בשנת 2021 בכפוף לקבלת תמיכה כספית ממשרד הספורט ולביקושים ולפעילות שיחייבו ויצדיקו הכשרת מגרשים אלו.
1.5 קיר ציוני דרך אירועים מרכזיים באצטדיון
נבנה בכניסה לטיילת (מול מוזיאון המדע), ובו יותקן לוח ועליו ציון האירועים המרכזיים שהתקיימו באצטדיון. גודל הקיר: אורך 11 מ', גובה 4 מ'. הפרויקט גובש על-ידי גב' מיכל מור, אוצרת האוניברסיטה, טרם גובשה התוכנית.
1.6 מבנה Huji-Tec
המבנה – נבנה בשולי הקמפוס בגודל של כ-150 אלף מ"ר. במבנה מתוכננים לפעול חברות טכנולוגיה עילית. העמותה קיבלה הבטחה לפעול לכך שהיא תבחר להיות הגורם שיפעיל את שירותי הכושר שיפעלו במקום. איכלוס המבנה מתוכנן לשנת 2024. בשלב זה לא הוגדרו גודל השטחים שיעמדו לרשות הנושא וההשקעות שידרשו להכשרת והפעלת האולם. במידה ששירות זה אכן יופעל על ידי העמותה, ניתן יהיה להציע לעובדי המתחם ליהנות ממוצר יחודי של מנוי בסיסי שיאפשר פעילות במבנה או מנוי משודרג משולב שיאפשר להם ליצרוך חלק מהשירותים במרכז הספורט בקרית-ספרא (בסופי שבוע, חגים ושירותים שלא יסופקו במתחם כגון: בריכת שחייה, מגרשי טניס ואולמות סקווש).
* סטודיו – בגודל של 80 מ"ר + 20 מ"ר מחסן. יאפשר פעילות של 15 מתאמנים בו זמנית.
* מלתחות – בגודל של 40 מ"ר לכל מין. יכלול 4 תאי מקלחת ומתוכן אחת נגישה
מלתחות הגברים יכלול 2 משתנות ותא שירותים אחד.
מלתחת הנשים תכלול שני תאי שירותים.
* בקרת כניסה – יעשה באמצעים ביומטרים.
העמותה תבחן את ניהול והפעלת המתחם על בסיס העקרונות והיזם יבנה את כל הנדרש (כולל הפנים) בהתאם לאיפיוני עמותת קוסל והעמותה תרכוש את הציוד הנדרש כאשר העמותה תתקשר עם היזמים
2. מרכז הספורט על-שם לרנר בהר-הצופים
2.1 התקנת יציע מתקפל - אולם הכדורסל
האולם שודרג (בשנת 2023), והוא מאובזר כיום באופן שמאפשר קיום משחקי כדורסל בתקן ליגת על לכדורסל נשים ונוער, אך הוא חסר מושבים אשר נדרשים לשם כך. באולם ניתן להתקין כ- 200 מושבים ביציע מתקפל. עלות הקמת היציע כ- 350 אלף ₪. התקנת היציע מתוכננת לשנת 2025 במסגרת ההיערכות למשחקי המכבייה ובמימון משותף עם עיריית ירושלים.
3. מרכז הספורט והנופש בפקולטה לחקלאות ברחובות
המרכז הועבר לתפעול העמותה ב- 1.4.2011, ובהתאם לניתוח מצבו, גובשה תכנית לשדרוגו ולהעמדתו ברמת קידמה גבוהה, שמקבילה למרכזי הספורט שמופעלים על-ידי העמותה בירושלים. תכנית ההתחדשות כללה התמודדות עם הצורך בשדרוג בריכת השחייה והעמדתה בדרישות החוק . בהשלמה הוקם מבנה מקורה מעל הבריכה, שאיפשר את הפעלתה לאורך 12 חודשים בשנה, וכן נבנתה מחדש בריכת הפעוטות. אולם הכושר נבנה מחדש בשנת 2023 ובכלל זה נרכש ציוד כושר חדש מתוצרת חברת Technogym, מגרשי הטניס חודשו, הותקנו מערכות לחסכון באנרגיה, חודשו מלתחות אולם הכושר לרמת איכות גבוהה, וחודשה מלתחת הנשים בבריכת השחייה .
הקמת מבנה מרכזי* (תוכנן על-ידי אדריכל נחמן אטשטיין)
המבנה מתוכנן להיבנות על מגרש הכדורגל, בכניסה למרכז. בהתאם לתב"ע המאושרת למגרש זה, ניתן לבנות שתי קומות, כל קומה בגודל של 1,500 מ"ר, ובנוסף קומת מרתף בגודל זהה. התכנון המאושר בשלב זה יכלול את קומת הכניסה. הקומה העליונה תוכננה רק כמעטפת ללא כל תכנון מפורט ולא תוגש להיתר בנייה. בתכנון המבנה יש להקפיד על השארת גמישות מירבית לתיפעולו בעתיד, כך שיתאפשר להתאים את השירותים כדי שיענו על הביקושים, האופנות והצרכים שלא ניתן בשלב זה לאמוד אותם באופן מדוייק.
תכנית לבניית פעימה ראשונה
גודל המבנה המתוכנן יעמוד על כ- 850 מ"ר. צרכי המרכז החיוניים כוללים את הפירוט הבא:
בית-קפה-מסעדה – העתקת משרדי המרכז תאפשר להקצות את השטח, שבו ממוקמים כיום משרדי המרכז, עבור בית-קפה והמטבח שנדרש עבורו.
מרחב מוגן – בגודל של 29 מ"ר בהתאם להנחיות ולדרישות פיקוד העורף.
מלתחות – מבוססות על התפיסה, שהמלתחות החדשות יופעלו לצד שתי מלתחות נוספות, בצמידות לבריכת השחייה ובאולם הכושר, שישרתו בעתיד את משתתפי פעילות הסטודיו, משתתפי פעילות בטניס ובמגרש המשולב, כך שהמלתחות החדשות יהיו מיועדות למבוגרים בלבד ממשתתפי הפעילות באולם הכושר.
תא לנכים ותא מלתחה משפחתי (Allgender) – ימוקם בשטח הכלוא בין מלתחת הגברים למלתחת הנשים. מידות התא בהתאם לתקן. המלתחה תשרת גברים ונשים והיא תכלול: מקלחת אסלה כיור ושטח התייבשות הכל בהתאם לתקן הקבוע לכך. מיועדת לאפשר למשפחות שימוש הנדרש להורה וילד אשר אינו יכול להתארגן באופן עצמאי, בנוסף מלתחה זו תהיה מתאימה גם לצורכי לקוחות אשר מעוניינים בפרטיות מלאה.
4. הקמת מרכז כושר בקמפוס הרפואי בעין-כרם
בקמפוס הרפואי בעין-כרם, אשר הנו קמפוס מרכזי של האוניברסיטה העברית, לא קיימים מתקני ספורט, ועל רקע הקמתם של מרכזי ספורט מתקדמים בשאר הקמפוסים, צורך זה בולט עוד יותר ומחייב מתן דגש מיוחד בניסיון לגייס תורם מתאים.
המרכז מתוכנן להיבנות ולפעול במעונות החדשים לסטודנטים אשר מתוכננים להיבנות במקום המעונות הנוכחיים. המבנה ממוקם בסמיכות לפקולטה לרפואה ולרפואת שיניים, הקמת המרכז תבוצע במסגרת תוכנית הבינוי של הפרויקט.
משבצת הקרקע הנה בגודל של כ-400 מ”ר, כך שניתן יהיה להקים במקום שתי קומות בגודל של 400 מ”ר בכל קומה. המגרש המיועד ממוקם בסמיכות לכביש הראשי, כך שהנגישות אליו מעולה ובעתיד תחנת הרכבת הקלה תמוקם בסמיכות אליו.
מרכז הספורט המתוכנן יוכל לשמש הן כחלק מהכשרתם של הסטודנטים, כיום קיימת דרישה כזו כחלק מהכשרת תלמידי תוכנית “צמרת ובעתיד הקרוב מתוכננת להיפתח בקמפוס תוכנית להכשרת אנשי סיעוד במסגרת העתודה האקדמית, והן כמרכז לפעילות פנאי גופנית. בנוסף, ניתן יהיה לקיים במקום גם פעילות משלימה בעלת אופי מחקרי של קבוצות שיבצעו פעילות מנע ופעילויות לקידום בריאות כמענה לגורמי סיכון לתחלואה, וזאת תוך בקרה, פיקוח וליווי מחקרי של הסגל האקדמי של האוניברסיטה ותלמידי המחקר.
המרכז מתוכנן להיבנות ולפעול ברמת האיכות והקדמה המתקדמות בעולם, הן בתפיסת ההפעלה והן באיכות המתקנים והציוד, כך שלמשתמשים תינתן חוויית פנאי ייחודית ואיכותית. קיימת חשיבות גדולה שחרף העובדה שמרכז הספורט ייבנה ויפעל בתוך קמפוס רפואי, הוא ישדר אווירת פנאי.
המרכז מתוכנן לכלול את הפונקציות הבאות:
קומת פעילות (ראשונה)
אולם כניסה משרד לקוחות
אולם פעילות רב-תכליתי, סטודיו בגודל של כ- 150 מ”ר, ישמש כאולם סטודיו ומחסן לציוד.
מלתחות לגברים ולנשים – גודל שתי המלתחות כ- 130 מ”ר.
אולם הכושר (קומה שנייה) – הקומה תוקצה לאולם כושר בגודל של כ- 350 מ”ר, והיא תאפשר הצבת כ- 40 מכשירי כושר, ובנוסף יוקצה אזור משמעותי לפעילות פונקציונלית.